A A A
PG Westland
PG Westland: Mediabericht voor professials

Mediabericht voor professials

Mentor Support: Samen sta je sterk!

Vanaf oktober kunnen jongeren met een visuele beperking kans maken op één jaar lang Mentor Support. Mentor Support maakt deel uit van een onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam naar het sociaal functioneren van jongeren met visuele beperking.

Al ruim 20 jaar wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar het sociaal functioneren van jongeren met een visuele beperking. Uit deze 700 interviews kwamen veel positieve geluiden naar voren, maar toch gaven zij ook aan een onvervulde ondersteuningsbehoefte te hebben. Daarom zet de Vrije Universiteit Amsterdam dit onderzoek door en geeft het jongeren de kans om hun sociale participatie te verbeteren door middel van Mentor Support. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door Vereniging Bartimeus Sonneheerdt en ZonMw, programma InZicht.

Mentor Support is een programma voor jongeren, in de leeftijd van 16 t/m 21 jaar, met een visuele beperking. Het doel van Mentor Support is het vergroten van de sociale participatie van deze jongeren. Sociale participatie staat voor: ‘actief en naar wens deelnemen aan de samenleving’. Kortom door de jongeren, samen met een mentor (met of zonder visuele beperking), verschillende activiteiten te ondernemen kunnen we hen een extra steuntje in de rug geven bij het maken van keuzes voor de toekomst, het ontwikkelen van de eigen identiteit en deelname aan onbekende activiteiten. Denk dan bijvoorbeeld aan het (gezamenlijk) organiseren van een feest, het bezoeken van een toekomstige opleiding of werkplek of het kennismaken met een bepaalde vorm van vrijetijdsbesteding, zoals schaatsen, fitness of toneel. Dit alles vindt plaats in de eigen woonomgeving van de jongeren.

In totaal kunnen er ongeveer 120 jongeren en 40 mentoren meedoen. Door hun deelname kan het effect van Mentor Support op het dagelijks leven worden onderzocht en bij een positief resultaat in de toekomst ook beschikbaar worden voor andere jongeren.
Wilt u meer informatie, heeft u vragen of kent u iemand die aan ons onderzoek wilt meedoen? Neem dan gerust een kijkje op www.mentorsupoprt.nl of neem contact op met Eline Heppe, onderzoeker van dit project, via e.c.m.heppe@vu.nl of via 020-589 9276.