6 op de 10 sauna’s in Nederland niet rolstoelvriendelijk

11 januari 2016

Persbericht: 

6 op de 10 sauna’s in Nederland niet rolstoelvriendelijk

Rolstoelgebruikers hebben over het algemeen meer aanpassingen nodig dan mensen die zich niet in een rolstoel begeven. Voor de een is dit meer dan voor de ander. Iedere rolstoelgebruiker wil net als ieder ander zorgeloos een dagje naar de sauna kunnen. Om hier gebruik van te maken is een rolstoelgebruiker echter afhankelijk van de aanpassingen bij een wellnesscentrum. Wellnesscentrum Nederland heeft onderzoek verricht naar de toegankelijkheid van wellnesscentra in Nederland voor rolstoelgebruikers. Uit dit onderzoek is gebleken dat maar liefst 6 op de 10 sauna’s in Nederland niet rolstoelvriendelijk is. 

 Het onderzoek is uitgevoerd onder 45 sauna’s. Om precies te zijn is slechts 42% van de sauna’s in Nederland wel rolstoelvriendelijk. Er zijn in totaal 19 sauna’s welke goed begaanbaar zijn voor rolstoelgebruikers. Bij deze sauna’s zijn aanpassingen verricht om het mogelijk te maken voor bezoekers om gebruik te maken van de sauna’s en de saunavoorzieningen. Echter zitten hier ook wellnesscentra tussen, waarbij niet van alle faciliteiten gebruik kan worden gemaakt. Omdat deze sauna’s dusdanig groot zijn blijven er toch nog tal van faciliteiten over waar wel gebruik van kan worden gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn Elysium in Bleiswijk of de Veluwse Bron in Emst.

 In Nederland zijn 26 sauna’s niet of beperkt toegankelijk. Hiervan zijn er 10 beperkt toegankelijk. Bij deze sauna’s zijn er slechts een aantal faciliteiten waar men gebruik van kan maken of zijn de faciliteiten erg moeilijk om te gebruiken. Er valt te denken aan vele op en afstapjes of geen aangepaste toilet e.d. Tot slot zijn er 16 sauna’s die vrijwel niet toegankelijk zijn in Nederland. Bij deze sauna’s zijn er dusdanig veel trappen, geen lift, te brede deuren of geen aangepaste voorzieningen aanwezig. Om deze reden wordt men afgeraden om een van deze sauna’s te bezoeken wanneer men zich in de rolstoel begeeft en niet of zeer moeilijk zelfstandig kan functioneren zonder een rolstoel. Voor het complete overzicht met uitleg van deze sauna’s kunt u de website van Wellnesscentrum Nederland raadplegen.

In België

Meer dan 60% van de sauna’s in België niet rolstoelvriendelijk

Er is onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid bij 30 sauna’s in België. Om precies te zijn is slechts 37% van de sauna’s wel toegankelijk voor mensen in de rolstoel. Dit aantal komt neer op 11 van de 30 sauna’s in België. Deze sauna’s beschikken over aanpassingen die het gemakkelijker maken voor bezoekers om gebruik te maken van de sauna’s en de overige voorzieningen. Te denken valt aan een lift, oprijdbaan in het zwembad, mindervalide toiletten etc. Enkele sauna’s in België die goed toegankelijk zijn voor mensen in de rolstoel zijn Thermen Mineraal, Thermen Spa, Aqua Heaven Brussel of Fitopia.
Van de overige 19 sauna’s zijn er 9 beperkt toegankelijk en zijn er maar liefst 10 sauna’s niet toegankelijk. Bij de sauna’s die beperkt toegankelijk zijn, zijn er slechts een aantal faciliteiten om gebruik van te maken of is het erg moeilijk om gebruik te maken van de faciliteiten. Zo beschikt Saunate in Nazareth bijvoorbeeld over enkele treden en trappen en zijn er geen aangepaste toiletten. Met een aantal obstakels is er wel gebruik te maken van de faciliteiten, maar dit vereist enige inspanning. Tot slot wordt een bezoek aan de overige 10 sauna’s afgeraden gezien deze over dusdanig veel hindernissen beschikken, zoals veel trappen, geen lift, geen aangepaste toiletten of te smalle deuren. Voor een compleet overzicht van de rolstoelvriendelijke sauna’s kunt u een bezoek brengen aan de website van Wellnesscentrum Nederland.