Westlandse huistest

13 oktober 2016

"WESTLANSE HUISTEST VAN START IN ‘s-GRAVENZANDE   

Op donderdag 15 september aanstaande geeft wethouder  Marga de Goeij het startsein voor het project De Westlandse Huistest. In het gemeentehuis aan de Van Geeststraat 1 te ’s-Gravenzande reikt zij om 16.30 uur legitimatiebewijzen uit aan vijftien vrijwilligers die met De Westlandse Huistest aan de slag gaan. De vrijwilligers hebben dan een cursus afgerond waarmee zij De Westlandse Huistest kunnen uitvoeren.

De Westlandse Huistest is een gezamenlijk initiatief van Vitis Welzijn en de Senioren Advies Raad Westland (SARW), de samenwerkende Westlandse ouderenbonden  en wordt ondersteund door de gemeente Westland. De bedoeling van De Westlandse Huistest is dat ouderen zich bewust worden van hun woonsituatie. Hun woonsituatie van nu is wellicht niet geschikt om in de toekomst bij het ouder worden langer en verantwoord thuis te kunnen blijven wonen. Uit allerlei onderzoeken komt steeds naar voren dat de generatie “oude ouderen” niet graag willen verhuizen. Maar deze “oude ouderen” zijn evengoed  slecht op de hoogte zijn van allerlei voorzieningen en aanpassingen die het langer veilig en verantwoord blijven wonen mogelijk maken.

Om langer veilig en comfortabel in de eigen woning te kunnen blijven wonen  is er landelijk De Huistest en Mijn HuisOpMaat ontwikkeld. Dit is een  gratis test waarbij men zelf de veiligheid en toegankelijkheid van de woning kan testen en verbeterpunten kan ontdekken.

De Westlandse Huistest start in de dorpskernen Heenweg en ’s-Gravenzande. In de maand september worden alle 800 inwoners die 70 jaar of ouder zijn aangeschreven. Zij ontvangen een folder (zie bijlage) waarin op De Huistest wordt gewezen. Mensen kunnen zelf thuis De Huistest via internet invullen. Zo krijgen zij meer inzicht in hun woonsituatie bij het ouderworden. Ook is het mogelijk een antwoordkaart op te sturen waarna er een afspraak wordt gemaakt voor een huisbezoek van een van onze vrijwilligers. De Senioren Adviesraad  Westland heeft 15 vrijwilligers bereid gevonden om te helpen en te adviseren met ondersteuning van De Huistest. Zij krijgen een training en worden zo wegwijs gemaakt  op het gebied van woningaanpassingen en handige hulpmiddelen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

 Iedereen kan kosteloos meedoen met De Huistest. De Huistest kan gebruikt worden door mensen in een huurwoning of mensen met een eigen woning. Natuurlijk kunnen aanpassingen of wijzigingen aan de woning kosten met zich meebrengen. Daarom wordt er bij het adviesrapport een indicatie van de kosten gegeven. De aanvrager is zelf verantwoordelijk voor het vervolg om de woning veilig en toekomst bestendig te maken.

De gemeente Westland is de dertigste ( ? CHECK!) gemeente die De Huistest toepast. Als eind van het jaar blijkt dat de proef in ’s-Gravenzande & Heenweg  een succes is, worden de oudere inwoners in de overige dorpskernen de komende jaren aangeschreven. Het totale project heeft een doorlooptijd van drie jaar. "